JEZERA

Akumulaciono Jezero Garaši

Akumulaciono jezero Garaši nastalo je 1976., podizanjem 400m duge zemljane brane, kojom je izgrađen vodo-zahvat sliva reke Bukuljice i njene četiri pritoke. Pri maksimalnom nivou ima površinu od 75ha i tada akumulira oko 6,5 miliona m3 vode, koja se upotrebljava za vodosnabdevanje Aranđelovca i okolnih, manjih mesta. Sa prosečnom dubinom od 8,5m i maksimalnom od 26m, spada u red srednje dubokih akumulacija. Jezero ima interesantan geografski položaj, jer se nalazi na samoj granici između Panonske nizije i planina centralne Srbije. Poseduje i specifičnu mikroklimu koja se odlikuje prosečnim temperaturama za 3-5oC nižim od okruženja, kao i ekstremno visokim barometarskim pritiscima, koji u danima anticiklona dostižu i do 1060mbar. pri nadmorskoj visini od svega 300m. Ovde se takođe nalazi granica košavskog područja, a osim košave koja je najčešća u jesen i zimu, dominira jugozapadni vetar, koji je interesantan za šarandžije, jer obično donosi dobre ulove i pad barometra. Obale jezera su veoma razuđene, sa tri velika rukavca i mnoštvom malih uvala i zaliva, po čemu jako podseća na čuvenu francusku akumulaciju St. Casien.

s

s

Jezero Bin El Ouidane - Maroko

Prošle sam godine oborio svoj rekord po broju provedenih dana i noći u ribolovu šarana. Na raznim vodama širom svijeta lovio sam čak 107 dana. Tri puta sam bio u Francuskoj, dva puta u Maroku , po jednom u Južnoj Africi i Rusiji, a lovio sam i u Hrvatskoj. U tih godinu dana prošao sam više od deset najpoznatijih svjetskih voda. Daleko najljepši ribolov imao sam krajem godine, preciznije u studenom na jezeru Bin El Ouidane u Maroku…

Jezero Bled

Prirodni biser, ledničkog porekla, kristalne prozirnosti koja doseže i 10-tak metara. Turističko blago Slovenije sa pejsažima od kojih zastaje dah i planinskim vrhovima prekrivenim snegom. Titova Vila nije uzalud tu, kao ni predsednička rezidencija za odmor – ali nas, rođaci, najviše okupira sledeće: velika populacija šarana sa značajnim brojem glava preko 20 kg. I sve to na nekih 200 ha vodene površine.
Mene je Bled kupio odavno – a vas? Videćemo posle teksta.

s

s

Reka Lika (Jezero Kruščica)

Pozdravljeni. Evo na brzo da vam ispričam jedno ribičko avanturu koju sam odlovio u 10.mjesecu na prekrasni rjeki Liki .Kako sam jedan put ove godine več lovio na ovoj vodi i znam da je jako težka i da te znajo kleni totalno razbit, sam se sad odlučio da idem u 10. mjesecu i sa totalno drugo taktiko.U prvom ribolovu sam u 4 noči dobio preko 60 klenova i 3 mala šarana i zadnju noč prvog Ličkog divjaka od punih 13,5 kila i sad sam samo imao u glavi,ovaj put JEDNOG preko 15+ i to je to. Prvi put sam sa sobom uzeo oko 20 kila bojla od 20mm-24mm, par kila tigera i nešto malo patikla i naravno pelete.I kad sam zadnji dan potegnu crto vidio sam da sam totalno pogrešio taktiko i da me zbog sitne hrane ubila i bela riba sam se ovaj put odlučio da sa sobom uzimam 20kila 24mm bojla koji su bile na bazi ptičje hrane i 20kila 30mm bojla koje su bile na fiš miksu i 10 kila crnog taiger nutsa.

Vodomarovo Jezero (Kongfisher Lake)

Stara narodna mudrost kaže: “Što god radio, prvi puta je najteže”. I vjerujte, ima nešto u tome. Kad sam krajem svibnja prošle godine skupa sa mojim prijateljem Željkom Capanom prvi puta krenuo u ribolov u Francusku, moram priznati kako sam bio pomalo izgubljen. Nisam nikad svojim autom išao na tako dalek put, nisam znao kuda idem i niti što me na vodi na koju dolazim čeka. Što sa sobom ponijeti, kako se pripremiti? Išli smo s dva auta… Ipak, Francuska je bila veliki izazov, prvi puta mi se dopalo pa sam odlučio krenuti opet…

s

s

Slivniško jezero

Nakon što sam svaki zajednički ribolov s Matjažem slušao o Slivniškom jezeru, napokon sam dobio priliku da otiđem tamo u ribolov sedam dana.

Slivniško jezero je akumulacija nastala 1976 godine, površine 85ha, dužine 5km i širine 500 metara. Nalazi se u blizini mjesta Šentjurj dvadesetak kilometara od Hrvatsko-Slovenske granice kod Krapine. Osim što jezero obiluje šaranom okruženo je i prekrasnom prirodom, zbog čega me je ova voda i privukla. Kako bi se zaštitio riblji fond na jezeru je noćni ribolov dopušten samo na pet mjesta različite dužine koja su označena tablama. Zbog ovakvog režima savršeno je očuvan riblji fond, a većina riba nikad nije niti vidjela udicu. Dozvola za ribolov se nabavlja na par mjesta u blizini vode a njezina cijena je 15 eura za dnevni i 15 eura za noćni ribolov.

Vrhunski Izazov - St Cassien

Decembarski izlet sa Yurijem i Capanom je bio dogovoren još avgusta u Samari (Rusija), gde smo imali tu čast da kao stranci dobijemo pozivnicu za prestižni pozivni Ruski masters koji okuplja 15-tak najboljih Ruskih ekipa. Unapred sam se radovao susretu sa prijateljima i finalnom izazovu za kraj sezone-lov na legendarnom St. Cassienu. Jezeru napadnutom 365 dana u godini i to mahom od onih najpoznatijih, najupornijih i smelih. Spremnih na izazov prodati štos starom liscu koji je većinu trikova već video i dobro ih zna. Mnogi su baš tu osetili gorčinu, lov i po mesec dana bez ulova, ali takođe i sreću koja prelazi i magičnih 30 kg.

s

Close Menu
×

Cart