JEZERO BLED

U Potrazi za Kapitalnim Šaranom

(u suradnji s narovo)

Prirodni biser, ledničkog porekla, kristalne prozirnosti koja doseže i 10-tak metara. Turističko blago Slovenije sa pejsažima od kojih zastaje dah i planinskim vrhovima prekrivenim snegom. Titova Vila nije uzalud tu, kao ni predsednička rezidencija za odmor – ali nas, rođaci, najviše okupira sledeće: velika populacija šarana sa značajnim brojem glava preko 20 kg. I sve to na nekih 200 ha vodene površine.
Mene je Bled kupio odavno – a vas? Videćemo posle teksta.

Završetak sezone sam očekivao sa nestrpljenjem, kraj takmičarske sezone kao i jenjavanje poslovnih obaveza sa dolaskom zime. Pošto mi je i posao – ribolov. Konačno sam mogao da se posvetim sebi i svojim strastima, ribolovu za svoju dušu na velikim jezerima. Velike vode su me oduvek privlačile zbog svog prostranstva, mira koji uvek negde možes pronaći, ali i zbog izazova lova na velikim vodama gde je ne retko veoma teško ispuniti svoje ciljeve. Moj cilj na Bledu je bio odmoriti se uz ovu lepotu i ako je moguće pomeriti moj Bledski rekord koji je iznosio ravno 18 kg.

Nažalost Sirko obuzet privatnim problemima, kao ni u Africi, ni na ovaj put nije mogao samnom. Društvo će mi kao i prošle godine praviti Miha mlada?- nada Hrvatskog takmičarskog ribolova, koga ću pokupiti u Zagrebu.

Režim Ribolova:

Ribolov za goste se obavlja uz dnevnu dozvolu koja važi od svitanja do 22 h i važi za jedan štap. Uz doplatu je moguće loviti na maximalno 2 štapa, a najpovoljnija i najveća opcija je tri dana sa dva štapa što iznosi 110eura što je i moj izbor. Ribočuvari su ljubazni i veoma agilni što je za svaku pohvalu. Ulov se pušta nazad u vodu – naravno. Dozvoljeni su čamci, vesla i elektro pente. Što se tiče zabrane ribolova noću – nebrinite, vrlo brzo se naviknete na konfor prenoćišta u motelu ili privatnim apartmanima na vodi, pa izjutra odmoran u nove izazove. Dozvole i prenoćište možete odraditi u apartmanu Pletna koji se nalazi na glavnom putu ka Bohinju uz samu obalu jezera.

Posle ugodne vožnje uz svu udobnost auto-puta skoro celom dužinom, našli smo se na Bledu, dan ranije od planiranog ribolova, da bi smo bez žurbe izvadili karte, smeštaj i dobro odabrali poziciju. Izbor mesta je od ključnog značaja pri svakom ribolovu a pogotovu na velikim jezerima, jer vrlo često ono daje osnovni preduslov uspehu. Činjenica je da ako ribe nema, i uz najbolju taktiku i mamce nemoguće je uloviti.

Pozicije smo odabrali na severnoj strani jezera, na nepristupačnoj strmoj i stenovitoj obali ispod stare Bledske tvrdjave. Kao i uvek tražili smo mir bežeći od najčešće lovnih poteza Titove i Presernove vile, gde lovi većina ribolovaca, često u velikom broju. Severna strana, suncem obasjana nudi mir od šetačke staze koja je ovde uglavnom daleko od vode. Svaki štap mi je pri ovakvom ribolovu priča za sebe i posebna lokacija, različita po dubini od druge. Ovom prilikom sam na levoj dubljoj lokaciji na 50-tak metara od obale imao i Mihin štap gde smo na hranjenom području zajedno trebali selektovati mamce za što kraće vreme na blagom prelazu na nekih 18 metara dubine. Desni štap mi je bio pliće, desno ukoso, na poslednjoj izraženoj kaskadi uz nepristupačnu granjem obraslu obalu. Dubina je iznosila 14 metara.
Temperatura vode je bila 12 stepeni, vreme sunčano – idealno za novembar.

Mamci

Koristili smo sopstvene izvedbe Nutrabaits-ove 3D boile u veličinama 18 i 20mm, Starbaits-ove Hot Demon boile i Solar Red Hering u veličini 20mm. Uradili smo ih blage i adaptirane relativno hladnoj vodi. Koristili smo i par vrsta umiksanih peleta različite veličine i vremena toplenja koje su konstantno ostavljale mirisni trag na hranilištima.

Prvog dana, kao što smo i očekivali nije se dogadjalo ništa. Kao ulje mirna glatka površina odisala je spokojem kupana na novembarskom suncu. Opuštali smo se uživajući u miru i tišini. Nismo bili zabrinuti jer je to sasvim uobičajeno na velikim jezerima, samo smo čekali da šarani nanjuše ponudjenu gozbu. Prva uzbudjenja došla su pred sam kraj ribolova u 21.45 h kada posle silovitog “rana” na levom štapu najlon sa sistemom zapada izmedju stena na dnu i posle samo par trenutaka kontakta sa ribom dolazi do pucanja najlona. Pakujemo stvari sa konstatacijom da smo prvog dana poraženi. U apartmanu tanji najlon (0.28), u koji imam puno poverenje ipak menjam u 0.35 a deblji 0.32 ostavljam. Od sutra lovim sa otvorenom kopčom, gde ću kod svake ribe gubiti olovo, ali prouzrokovati njeno lakes penjanje po vodenom stubu.

Sistem

Sistem je činio Safety bolt rig sa leadcore-om (olovni kanap) umesto rig tuba (bužira ), otežan Extra Heavy olovom od 150gr zakačenog van konusne tubice i udicom Specijalist G-carp br. 2. Dužina predveza od 30-tak cm, sačinjena od veoma otpornog Kristonovog Quick Silver-a. Sve to poduprto velikim očekivanjima…

Drugi dan već oko podne dobijam prvu ribu, olovo ubada udicu i posle prvog zamaha glavom, što šaran inače radi kad dobije ubod, olovo spada i riba sa lakoćom počinje da ide gore. Gore u svoj poraz, prihvatam je sam dok Miha fotografiše…

Posle ovog kao u bajci, šarani nas pronalaze u velikom broju. Spadanjem olova sve funkcioniše besprekorno. Uživamo u borbi gledajući njihove vratolomije u kristalno bistroj vodi. Sreća nas je poslužila i krupna riba je relativno brzo sela na hranilišta. Nižu se ulovi svi dvocifrene kilaže…

Povremeno se čujem telefonom sa Capanom i Yurijem koji paralelno love u Maroku i takodje imaju fenomenalan ribolov. Yuri je ulovio veleljuškavog šarana od 27.50 što je svega sto grama manje od rekorda Maroka. Dogovaramo zajednički izlet u decembru na čuvenom ST. Casienu.

…pri jednom “ran-u” osećam neverovatnu snagu ribe koje neprestano odlazi od mene, ulazimo u mali gumenjak (moj saputnik na ovakvim izletima) i riba nas vuče nekih 150-200 metara ka sredini jezera i veslačkoj sajli. Miha lagano vesla u rikverc ne dozvoljavajući kobni zavrsetak. U prvo vreme mislim da je u pitanju ogroman som, ali posle nekog vremena po ponačanju ribe, nakon zaustavljene vožnje i par zlokobnih kačenja ledjne testere o leadcore, osmeh se javlja jer to je šaran – i to kakav. Posle neverovatne borbe ogromni ljuskaš završava u meredovu. U malenom čamcu sa dvoicom ljudi, nema mesta za njega, a i ne želimo da se povredi. Miha skida okvir meredova sa drške i drži ga pored čamca u vodi dok ja veslam dug put ka obali. Stavljamo ga u sak za merenje i vaga pokazuje 23,80 kg – kakva prelepa riba tamne boje, prvi put na udici…

Rezime ribolova:
6 dana, 15 dvocifrenih riba ( 23,80 ; 19.40 ; 18.00 ; 15.60 ; 15.30……) Prelepo vreme i nezaboravan ribolov. Sjajno iskustvo u prelepom ambijentu i naravno druženje sa istomišljenicima Gasperom i Matjažom.

Samo par dana kasnije Matjaž me izveštava da je pao novi – stari rekord Bleda, šaran poznat kao Scarface sa novom kilažom koja sada iznosi 27.20 kg – Mislite o tome!

Bojan Bojanić

Carp System saranski ribolov
Carp System saranski ribolov
Close Menu
×

Cart