Slivniško jezero

Slivniško jezero

Nakon što sam svaki zajednički ribolov s Matjažem slušao o Slivniškom jezeru, napokon sam dobio priliku da otiđem tamo u ribolov sedam dana.

Slivniško jezero je akumulacija nastala 1976 godine, površine 85ha, dužine 5km i širine 500 metara. Nalazi se u blizini mjesta Šentjurj dvadesetak kilometara od Hrvatsko-Slovenske granice kod Krapine. Osim što jezero obiluje šaranom okruženo je i prekrasnom prirodom, zbog čega me je ova voda i privukla. Kako bi se zaštitio riblji fond na jezeru je noćni ribolov dopušten samo na pet mjesta različite dužine koja su označena tablama. Zbog ovakvog režima savršeno je očuvan riblji fond, a većina riba nikad nije niti vidjela udicu. Dozvola za ribolov se nabavlja na par mjesta u blizini vode a njezina cijena je 15 eura za dnevni i 15 eura za noćni ribolov.

Nakon što sam završio s ribolovom na Finzuli u nedjelju ujutro, otišao sam doma po stvari za Slivnicu i krenuo na put. Za sat i pol dolazim na vodu gdje su me već čekali Matjaž i Hof koji su došli ujutro da zauzmu poziciju. I zauzeli su poziciju samo je bio problem što baš i nije bilo mjesta za mene, a kamoli za moj šator. Matjaž mi je predložio da lovim na poziciji deset metara od njih, ali ćemo je samo morati „malo“ proširiti. Nije mi baš bilo jasno o čemu priča, jer stotinjak metara oko njih nisam ništa vidio osim šume. Uglavnom mislio je da lovim na poziciji gdje bi se otprilike moglo špinat sa štapom od 1.8m i to zabacivanjem ispod ruke, a do nje bi se trebalo spustiti alpinističkom opremom. Prva pozicija gdje bih htio loviti bila udaljena nekih 150 metara, a to je bio problem, jer smo imali jedan čamac. Njih dvoje su već podigli cijeli kamp i napravili hranilišta tako da se nisu htjeli seliti na drugu poziciju. Nije mi preostalo ništa drugo već uzet lopatu i sjekiru i urediti ovu poziciju u šumi. Nakon šest sati rada pozicija je bila donekle sređena da bi se moglo postaviti dva štapa i drilati. Iako sam ponio dvije garniture štapova, obadvije su bile od 13ft tako da sam zabacivati morao čučeći.

Kada je sve bilo gotovo krenuo sam na soniranje. Ispred ove pozicije i u ovom dijelu jezera nije bilo nikakvog granja, a korito potoka mi je prolazilo na nekih par metara od obale. Ispred mene nije bilo nikakvih značajnih promjena dubine tako da sam prvo hranilište postavio na nekih pedesetak metara gdje je bila neka stepenica od 30cm. Drugo hranilište sam napravio lijevo od sebe na nekih dvadesetak metara, na padini korita 3-4 metra od obale. Kako je ovo potpuno nova pozicija s koje se nikad nije lovilo znao sam da će prvih par dana ribolov biti slabiji dok se riba ne privikne i počne dolazit na hranilište.

ako sam imao dozvole od ponedjeljka ujutro do subote, u nedjelju sam samo prihranio pozicije. Kad je sve bilo gotovo napokon smo se mogli odmoriti i večerati. Ništa se nije događalo sve do 22:15 kada je zapištio Hofov indikator. Riba se luđački borila, kako su mi i pričali za ovdašnje ribe. Nakon dvadesetak minuta drila, a ribu još nismo ni vidjeli Hof je pretpostavio da riba ima sigurno petnaestak kila. Tek nakon još deset munuta uspijevam usačiti ribu. Riba je imala skoro pola od navedene težine odnosno 7.400kg. Nismo mogli vjerovat da se tako borila dok joj nismo vidjeli peraje. Svakakve oblike i veličine peraja i riba sam do sada vidio, ali ovo je bilo jednostavno nevjerojatno. Peraje su joj bile ogromne, prsna peraja joj je bila velika 22cm. To je zapravo izgledalo smješno, izgledalo je kao da joj ih je netko naljepio. Nazvali smo je Ian Thorp.

Hof je u 00:30 ulovio još jednog ljuskaša od 9.100 i do jutra se više ništa nije događalo osim jednog od 3.200 koji je došao na Matjažove štapove.

Ponedjeljak

Kada je svanulo krenuo sam složiti pribor da mogu zabacit. Kako lovim na bližim distancama odlučio sam se za Carp systemova flatliner pear olova od 90 grama u kombinaciji sa lead coreom. Predveze sam složio od Sufixovog “Super skina” s Gamakatsu „Specialist udicom br.2 za jedan štap i flourcarbona istoimene firme i Gamaktsu „Super hook“ udicom br.6 za drugi štap. Kad je sve bilo složeno zabacujem štapove sa PVA i odlazim natrag u brolly spavat. Do popodne je Matjaž dobio jednu manju ribu Hof i ja ni griza. Kako ovdje ima stvarno jako puno ribe odlučili smo obilnije hranit i to dvaput dnevno. Oko popodne smo nahranili i nastavili uživati u prekrasnoj prirodi očekujući griz.

Oko 16 h dobivam prvi griz na dvije 18mm boile tuti fruti special i ubrzo je ljuskaš od 2.600kg završio vani. Mislim si super je počelo prva riba i odmah najmanja. Nadao sam se samo da neće biti i ostatak kampanje ovakav.

U 18h opet hranim sa Melegovim boilama, R1 peletama i nešto manje partikla nego prije, dok Matijaž i Hof bacaju samo “Mišel Zadravec” boile i pelete . Prvu ribu poslije hranjenja dobiva Matjaž od 6.100kg. prvu riba po noći sam ja dobio u 22.15h, opet na daljem hranilištu i opet manja od 2.200kg. Odmah nakon mene dobiva ribu i Hof ribu od 1.900kg i Matjaž od 8.800kg. Tako da za sada Hof vodi sa najmanjom ribom. Tu noć je riba proradila na njihovim hranilištima i do jutra su ulovili osam riba, a najteži je bio Hofov od 11.250kg.

Utorak

Malo me zabrinulo to što nisam dobio griz cijelu noć i jutro, no oko 10:30h dobivam napokon ribu. Iako je opet mala od 2.600kg vraća mi vjeru u hranilište i nadu da kad tad mora proradit. Skoro cijeli dan je padala kiša tako jako da sam ispod ležaljke u brollyu imao potočić i svom srećom nije bilo nikakvih grizeva pa nismo morali izlaziti iz šatora. Čim je kiša stala dobio sam jednu ribu od 2.400kg, a odmah poslije mene i Hof od 2.200kg. Kako se opet počelo oblačiti morali smo požuriti s hranjenjem. Danas smo bacali samo vruću konoplju i cijele boile. Kako sam do sada ulovio sve male ribe povećao sam veličinu mamaca. Na daljem hranilištu sam stavio dvije dvadesetke plam-shelfish na dno, a na bližem snjegovića od tuti fruti specijal dvadesetke i moje pop-up osamnaestice. Prvi griz kao i noć prije dobivam ja na daljem hranilištu, malo bolju ribu nego do sad od 4.900kg ljuskaša. Poslije mene dobiva Hof lijepog ljuskaša od 10.500kg, a nakon njega Matijaž lovi u seriji četiri ribe od 4.200kg do 7.700kg u sat vremena. Do jedan ujutro je Hof dobio jednu ribu i ja sam imao jedno otkvačivanje. Kako sam sve ribe dobio na daljem hranilištu mislio sam oba dva štapa tamo zabacit, ali sam ipak na kraju odustao, jer sam vjerovao da će mi najveća riba doći upravo na taj lijevi štap uz obalu.

Čim sam se legao na ležaljku čuo sam jednolični zvuk na mojem delkimu. Kako je teren jako strmi i mokar od kiše pao sam i doslovno se skotrljao do štapova. No kad sam vidio da mi je griz na lijevom štapu odmah sam sve zaboravio. Zatežem i napokon osjećam veću ribu nego do sad. Odmah dolazi Matjaž i za desetak minuta usačuje lijepog ljuskaša od 7.500kg. Nakon mene Matjaž dobiva ribu koja se tako borila da je morao ići u čamac. Nakon dvadesetak minuta van je izašao opet ljuskaš od 11.650kg. Nisam mogao vjerovat da os svih riba do sad nismo ulovili niti jednog golaća. Prije spavanja smo nakobrali svaki po tridesetak boila pao hranilištu i otišli spavat. Do svitanja smo samo Matjaž i ja dobili po jednu ribu.

Srijeda

Sve je bilo mirno do 6h ujutro kada je meni napokon ušla riba. I lovim sedam komada od kojih su dva bila koia u roku tri sata. Iako su sve bile ribe do 6.100kg bio sam zadovoljan, jer sam napokon ulovio koi šaran i vjerovao sam da kad tad mora doći neka krupnija.

Iako je super krenulo poslije toga cijeli dan se nije ništa događalo na našim hranilištima. Tako da sam se cijeli dan vozio s čamcem i sonirao jezero za neke od budućih ribolova.

Predvečer sam malo obilnije nahranio dalje hranilište dok sam na bliže bacio samo dvadesetak boila i 0.5kg pelete R1. Prvu je ribu dobio Matjaž u 21h i do ponoći se nije više ništa događalo kada je zapištao indikator na Hofovom desnom štapu. Odmah se vidjelo da je riba velika tako da smo odmah uskočili u čamac i krenuli za njom da je ne izgubimo u nekom granju. Iako je riba bila najborbenija do sada i ona je završila u podmetaču.

Kad smo pogledali ribu vidjeli smo da nije ljuskaš nego golač i još najteža riba do sada Hof je počeo urlikati kao tarzan, a ubrzo za njim i Matjaž. U prvi tren mi baš nije bilo jasno, ali mi je Matjaž ubrzo objasnili da su ovakvi ovdje jako rijetki te da se uhvaćeni golači preko 10kg mogu nabrojat na prste. Nakon toga smo svi zajedno urlikali od sreće. Nakon ove ribe su Matjaž i Hof do 4:30h ulovili sedam riba između 5 i 7.700kg. Kod mene se ništa nije događalo do 4:50h kad sam ulovio jednog ljuskaša od 7.550kg na daljem hranilištu. Čim sam ovu ribu usačio „proradio“ je Delkim na lijevom štapu. Riba mi ubrzo ulazi u granje, ali je nekako uspijevam izvući i dril se nastavlja. Ubrzo dolazi Matjaž i stavlja ribu iz podmetača u carp sack i uzima podmetač u ruke. Kako se ova riba borila najjače do sada s razlogom sam mislio da je najveća iako nije onakva kakvu priželjkujem. Nakon desetak minuta riba je napokon prišla obali i ubrzo je Matjaž usačuje. Prekrasan dugački ljuskaš kojeg smo procijenili na oko 10-tak kg ležao je mirno u podmetaču.

Četvrtak

Kao i jučer ujutro riba me je krenula te do 8:30h sam ulovio još pet riba do 7.500kg i jedna mi se otkačila. Kod Hofa se nije ništa događalo, a Matjaž je ulovio jednu od 5.90kg. Tijekom dana se ništa nije događalo pa sam opet otišao čamcem istraživati jezero. U onu uvalu iznad nas, gdje sam mislio u početku lovit, je ušla velika količina ribe najvjerojatnije zbog mrijesta. Odmah sam znao da ču se tu zadnju noć preseliti tamo samo još nisam znao hoću li jedan štap ostaviti na sadašnjem hranilištu. Na kraju se i Matjaž odlučio preseliti sa obadva štapa, ja samo s jednim, a Hof je svoj jedan štap zabacio na Matjaževo hranilište.

Moj bivvy je uzeo Matjaž, jer će on spavati na novom mjestu dok ću se ja tu zadnju noć smjestiti u šatoru s Hofom. Čim smo napravili nova hranilišta zabacujemo. U trenutku kad sam primio najlon da bi stavio hanger, najlon mi odjednom prolazi kroz prste,. U prvi tren sam bio zbunjen, ali odmah zatežem i u nevjerici gledam savijeni štap. Matjažu nije bilo jasno što se događa no ubrzo dolazi s podmetačem i usačuje prekrasnog ljuskaša većeg od prosječnih riba što sam ulovio. Bio sam jako zadovoljan kad je vaga pokazala 7.100kg za prvu ribu na hranilištu. Vjerovao sam da je to dobar znak i nadao se da će noćas doći ona riba kakvu priželjkujem.

Iako samu četvrtak popodne ulovio dvije ribe na daljem hranilištu preostali štap sam zabacio na hranilište uz obalu.

U 22:15h dok smo večerali oglasio reciver jednoličnim zvukom, iskačem iz stolice i trčim kroz šumu prvo do ceste, a zatim cestom do štapova. Pedesetak metara prije štapova vidim bijelu svijetlost mog delkima koji pišti. Dotrčavam do štapova, zatežem i napokon se događa ono što sam čekao od početka ribolova. Riba mi odmah u prvom šusu izvlači dvadesetak metara najlona. I lagano kreće udesno, nakon par trenutaka „run“ i na Matjažovim štapovima te i on dotrčava ubrzo. Iako je prošlo već desetak minuta od griza riba se i dalje neda obali. Odjednom osjetim da mi najlon prolazi kroz granje, prištopavam špulu rukom i uspijevam ribu nasilu izvući van. Nakon toga je uspijevam privući bliže obali gdje mi opet ulazi u neko granje no i iz njega je uspijevam izvući.

Carp System saranski ribolov

Kad sam već mislio da je sve gotovo riba je odjednom silovito krenula ulijevo prema granju uz obalu koje je u vodi. Nisam je htio previše forsirat, no kad sam osjetio granje na najlonu nisam imao više izbora. Primio sam špulu rukom, “Powermesh” se savio do krajnjih granica i odjednom mi puca 0.38mm najlon koji je vjerojatno već bio oštećen od prijašnjih prolaza kroz granje.

Došlo mi je da plačem dok sam gledao ravni štap koji je do prije par minuta bio savijen do krajnjih granica. Čekam ovu ribu pet dana i na kraju kad je došla meni pukne najlon. Matjaž je svoju ribu od 10.400kg izvukao i ostavio je za slikanje ujutro. Vežem novi leadcore i sistem, stavljam dvije provjerene Melegove plum-shelfish osemnaestice i zabacujem. Kad smo se svi vratili u kamp Matjaž opet dobiva griz i trči natrag. Ovaj put je napokon bila prava riba, ljuskaš od 14.750kg, a došla je na Zadravecovu boilu “Crazy fish”. Oko 0:30h dobivam ribu od 9kg, a nedugo zatim i Matjaž jednog od 11.200kg. Oko 2h sva trojica smo ulovili po jednu ribu, a ja sam na štap uz obalu ulovio prekrasnog dugačkog veleljuskavog šarana. Tako da sam s njim ulovio sve tipove šarana u jezeru osim ribe preko 10kg no nema veze zbog ove ribe sam opet dobre volje.

Odjednom čujemo Matjaža kako viče sa susjednog mjesta da mu dođemo pomoći oko sačenja ribe. Čim smo došli vidje smo da se radi o krupnoj ribi i Hof uzima podmetač u ruke. Kako je dril već duže trajao Matjaž ribu ubrzo dovlači do saka i Hof je na radost svih usačuje. Napokon nam se sreća naklonila i prekrasni golać preko 15kg ležao je nepomično u podmetaču. Kad smo se smirili od sreće i izvadili ribu na mat vidjeli su da im je to dobro poznata riba odnosno “Homat”. Tog su golaća Hof i Matjaž ulovili više puta pa su mu tako i dali ime Homat. Riba je kao i prošle dvije došla na dvije dvadesetke “Crazy fish”. Spremamo ribu za slikanje ujutro i zadovoljno odlazimo spavat.

Do jutra smo ulovili još deset riba, ali više niti jednu preko 10kg. Ujutro sam nakon slikanja morao počeo pakirati stvari za povratak doma.

Planirao sam ostati do subote, ali zbog obaveza na faxu morao sam se vratiti dan ranije. Iako nisam ulovio ribu kakvo sam priželjkivao vraćam se sretan doma, jer nisam već dugo lovio na ovako lijepoj i izazovnoj vodi. Preporučujem svakom da posjeti ovo jezero, jer ovakve ribolovne destinacije su stvarno rijetkost. Bistro i vidimo se možda na Slivnici.

Close Menu
×

Cart