RIBOLOVAČKI SAVETI

Arome u Šaranolovu

Primijetio sam iz razgovora sa velikim brojem kolega šaranaša da nikome baš nije u potpunosti jasno što su to arome, a što mirisi; što su to nosači mirisa i po čemu se razlikuju te kada i zašto koji koristiti.
Miris je ono što osjećamo osjetilom njuha, a koristimo ih zbog toga da bi ribama dali signal da je negdje na dnu hrana tj. naši mamci ili im pobudili zanimanje za njih. Aromu osjetimo osjetilom okusa tek kad nešto stavimo u usta. Uočio sam da to dosta zbunjuje ljude, jer su mi se mnogi žalili da bočica koju su kupili i za koju su mislili da je npr. jagoda nema ni približno okus po jagodi već naprotiv ima užasno gorak okus kakvog je nemoguće držati u ustima ili uopće nema nikakav okus.
To se događa zbog toga što stavljanjem na jezik te tekućine više ne osjećamo miris već okus tog nosača na kojem je miris napravljen. Odabir nosača mirisa je po meni jednako važan kao i odabir mirisa koju želimo koristiti. U to sam se uvjerio više puta kad sam lovio s potpuno identičnim boilama na jednom hranilištu, a samo je bio različit nosač (glicerol i EA) dok je miris bio isti. Moramo biti svjesni uvjeta koji su u vodi i na koji način se naš miris tamo širi. Mora postojati neka tekućina tj. nosač na kojoj bi se on mogao širiti te tako potaknuti ribu na uzimanje naših mamaca.

CS

CS

Jedna, ali vrijedna

Taktika ribolova samo jednom boilom bez prihranjivanja je po meni najzahtjevnija od svih taktika. Za nju je potrebno imati veliko znanje u raznim aspektima šaranskog ribolova i vrlo dobro poznavati vodu na kojoj namjeravate loviti. No najveći problem nije uloviti ribu, već doći na vodu prepunu ribića gdje svi uredno hrane i zabaciti samo svoja tri štapa sa single mamcem i tako loviti 3 dana, to je vjerujte mi veliki problem. Tako da za početak predlažem da počnete loviti ovako samo s jednim štapom od tri dozvoljena. Par godina mi se ova taktika motala po glavi i često sam išao na vodu s namjerom da je isprobam, ali nekako na kraju, bez obzira dal uhvatio ribu ili ne, sam uzeo spod ili kobru u ruke i nahranio. No kad riješite problem sa samim sobom i ne obazirete se dal će netko pokraj vas uloviti više riba i koliko hrani ovo je definitivo jedna od najboljih taktika kako uloviti veliku ribu.

Long Cast - Izbor Svetskog Šampiona

Svetsko prvenstvo se završilo. Kada sam ja bio klinac, ulicama moga grada, koje god dete da je šutiralo loptu, urlalo je iz sveg glasa Piksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Danas loptu šutiraju neki drugi klinci, a i heroji su im neki drugi ljudi. Musavi, raščupani, jedva veći od lopte momčić buba Jabulani u zid ispred radnje. I uzvikuje David Viljaaaaaaa. Vremena su se promenila. Heroji su promenili pasoše.

Pitate se kakve ovo veze ima sa pecanjem. E pa ima. Neke stvari, koje koristimo u našem hobiju nemaju alternativu, ali postoje sitnice za pecanje iz domaće proizvodnje, koje su barem podjednako dobre, ako ne i bolje od svih UK firmi sa bombastičnim nazivima. Ovaj tekst je posvećen jednom takvom proizvodu, koji je bolji od svih uvoznih, koga su napravile domaće ruke i koji se kopira!!! Uvozimo sve i svašta. I šta treba i šta ne treba. Ne cenimo domaće i kukamo kako nam ne ide. E kad klincu ispred radnje budu žile na vratu natekle od uzvikivanja Krasićevog imena, tek tada ćemo krenuti sa mrtve tačke. Skoro sam gledao neke svoje stare slike. Rumunija 2003. Gledam opremu. Sve se izmenjalo po nekoliko puta. Ustvari skoro sve.

CS

CS

Fluoro-carbon Stiff rig system

Namenjen je lovu oprezne ribe u izrazito bistroj vodi. Kruta veza udici onemogućuje lako izbacivanje iz usta, dok fluoro-carbon-ski material čini predvez u vodi gotovo nevidljiv.
Na odabranu udicu navežite dlaku od meke strune, koja će mamcu dati potrebnu slobodu.

Markiranje

Markiranje predstavlja najvažniji deo dobrog ribolova, jer o njemu zavisi naša procena i izbor mjesta na kojima mislimo loviti. Kvalitetna mapa mjesta na kojem planiramo loviti nam može donijeti puno bolje rezultate nego samo dobri mamci kojima napamet hranimo tj. formiramo hranilišta bez ikakvog znanja o terenu ispred nas. Uz dobre mamce i izmarkiran teren uveliko povećavamo mogućnosti za odličan ribolov. Kako je na većini voda zabranjena upotreba čamaca i sonara ovo nam je jedini način da dobijemo informacije o dnu na kojem planiramo loviti. Ovu tehniku je nemoguće brzo savladati i ona se kao i ribolov konstantno uči i unapređuje. U zadnje tri godine sam puno vremena uložio u markiranje, jer sposobnost kvalitetnog markiranju se najviše vidi na natjecanjima i po meni, presudno je za dobar plasman.

CS

Close Menu
×

Cart