Markiranje

Saveti za Uspešniji Ribolov

Markiranje

Markiranje predstavlja najvažniji deo dobrog ribolova, jer o njemu zavisi naša procena i izbor mjesta na kojima mislimo loviti. Kvalitetna mapa mjesta na kojem planiramo loviti nam može donijeti puno bolje rezultate nego samo dobri mamci kojima napamet hranimo tj. formiramo hranilišta bez ikakvog znanja o terenu ispred nas. Uz dobre mamce i izmarkiran teren uveliko povećavamo mogućnosti za odličan ribolov. Kako je na većini voda zabranjena upotreba čamaca i sonara ovo nam je jedini način da dobijemo informacije o dnu na kojem planiramo loviti. Ovu tehniku je nemoguće brzo savladati i ona se kao i ribolov konstantno uči i unapređuje. U zadnje tri godine sam puno vremena uložio u markiranje, jer sposobnost kvalitetnog markiranju se najviše vidi na natjecanjima i po meni, presudno je za dobar plasman.

UPREDENICA VS NAJLON

Najviše diskusija u vezi markiranja vodi se oko upotrebe upredenica ili najlona za markiranje. Probao sam jedno i drugo i zaključio da upredenica ima mnoge nedostatke u odnosu na najlon, a samo jednu prednost, ne rasteže se. Vrlo mi je bitna daljina na koju mogu baciti marker i zbog toga mi se špaga baš i ne sviđa. Kako su long cast role namijenjene ribolovu s najlonima tj. imaju takav tip namotavanja, špaga se često “zareže” u ostale namotaje na špuli i samim time stvara veliki otpor i skraćuje zabacivanje. Druga stvar je što upija vodu, a samim time postaje teža što utječe na zabacivanje i na izlaženje markera na većim daljinama. No najveći problem je taj što nema označene daljine na sebi po bojama kao konusni najlon. Tako da ribiči koji koriste špagu uvijek na svojoj mapi nanose “od oka” daljine što je po meni najveća greška, zato jer voda “vara” pa se nikad ne može točno odrediti daljina na kojoj je neko zanimljivo mjesto za ribolov koje trebamo ucrtati na mapu.

Definitivno je najbolji izbor konusni najlon u bojama Falcon „Surf Casting“ s početnom debljinom 0.23mm, a završnom0.57mm ili o.28-0.57mm ako je voda jako zatravljena. Kraj je dovoljno debeo da ne morate koristiti sock leader, a samim time nemate ni čvor na najlonu (koji spaja sock leader i osnovni najlon) koji često stvara probleme pri većim dubinama, jer zapinje.

MARKER PLOVCI

Marker plovci su plovci namijenjeni isključivo za mjerenje dubine. Kod njih su najvažnije karakteristike oblik i plovnost, a biramo ih prema terenu na kojem namjeravamo loviti. Pri markiranju na većim daljinama stvar se „trbuh“ na najlonu koji uzrokuje pogrešno izmjerenu dubinu. Taj problem rješavam tako da koristim 0.23 najlon koji ima manju masu od debljih promjera pa se može više napet te upotrebom marker plovka sa što većom silom uzgona. Nemaju svi markeri istu silu uzgona što najbolje možete vidjeti pri markiranju preko 120m kada neki markeri jako sporo izlaze ili uopće ne izlaze. Zbog ovakvih stvari gubite dragocjeno vrijeme na natjecanjima stoga vam ne preporučujem da ih koristite, nego radije odvojite malo više novca i kupite pravu stvar.

Koristio sam marker plovke raznih firmi no najbolje mi se pokazao Carp Systemov marker od balze koji je po obliku i materijalu identičan Fox-ovom markeru. Taj marker mi leti dalje od ostalih, jako rijetko se petlja, ne upija vodu u sebe ni nakon dužeg korištenja (što se često zna događati s nekim drugim markerima) i ima izvrsnu silu uzgona pa i na daljinama preko 140 metara brzo izvlaci najlon. Ta dva markera su po obliku i materijalu identična samo je razlika u cijeni odnosno Carp Systemov je jeftiniji. Pri markiranju na jako zatravljenim vodama klasični markeri teško izlaze. U takvim situacijama koriste se specijalni marker plovci namijenjeni baš za tu namjenu koji više sliče loptici nego marker plovku. Uglavnom su šuplji tj. zrak je u njima pa imaju veliku silu uzgona koja im je potrebna da se probiju kroz travu da bi uspješno izmarkirali. Što se tiče vidljivosti markera, on najčešće dolazi s vrhom od crne ili crvene boje. Koji ćete kad koristiti to ovisi samo o vama odnosno o vremenskim uvjetima koji utječu na njegovu vidljivost.

MARKER OLOVA

To su olova koja su specijalno dizajnirana za markiranje odnosno ispitivanje konfiguracije tla i dubine. Osnovne karakteristike tog olova bi trebale biti da vam što bolje prenosi kofiguraciju i vrstu terena, da se ne petlja, da se ne kotrlja s padine te da ga možete što dalje i preciznije zabaciti. Primijetio sam da dosta ribiča za markiranje koristi obična olova s virblom pri ispitivanju terena i samim time griješe već u početku. S takvim olovom ne samo da ne možete osjetiti kakav je teren po kojem ga povlačite neko je nemoguće izmarkirati većinu padina, jer vam se olovo skotura odmah u podnožje. Prije sam koristio Fox-ova marker olova ili potkove no imala su jednu veliku manu što se nisu mogla dovoljno daleko baciti zbog oblika. Od kada je izašlo novo marker olovo od Carp Systema koje pokriva sve potrebe markiranja ono je moj jedini izbor. Svi prijatelji kojima sam ga dao na testiranje bili su oduševljeni. Izgleda isto ako i obično long cast olovo sa virblom samo po sebi ima krilca s kojima možete savršeno osjetiti vrstu dna, ne kotrlja se, te jako daleko i precizno leti.

TEHNIKA MARKIRANJA

Kad ste već odabrali štap, rolu, marker i olovo koje planirate koristiti za markiranje trebate još samo pravilno složiti sistem.

Moj sistem za markiranje se sastoji od navedenog markera i olova. Olovo vežem krutim debelim najlonom dužine 20 do 40cm za jednostopnu vodilicu ili virblu. Na olovo vežete najlon 0.40- 0.50 mm i na kraju to zavežete za stopicu na jednostopnu vodilicu i na stopicu navučete bužir ili jednostavnije umjesto vodilice upotrijebite virblu. Iako je malo kompliciranije vezati za vodilicu to se pokazalo puno uspješnije, jer najlon puno lakše prolazi kroz nju i omogućava vam brže markiranje što vam štedi dragocijeno vrijeme na natjecanjima. Duljina debelog najlona koju vežete za marker olovo najviše ovisi o vodenoj vegetaciji. Imate li trave u jezeru potrebno je staviti malo duži najlon od olova tako da marker ne zapinje u travu. Dužinu tog najlona morate dodati izmjerenoj dubini da bi dobili točnu prilikom ucrtavanja u mapu.

Carp System Marker olovo za saranski ribolov

Na štapu za markiranje obavezno označite mjere od 1m i o.5m od role prema prvoj vodilici. Duljinu od 0.5 metara možete podijeliti na svakih 10cm kako bi vam markiranje bilo što točnije. Označite mjesto na obali s kojeg bacate tako da daljinu markera od obale uvijek mjerite s istog mjesta, na kraju trebate dobiti mapu u obliku lepeze. Prije bacanja markera ucrtajte orijentire na mapi prema kojima ćete bacati marker tj. ucrtavati dubine po dužini na kartu. Kad zabacite marker pričekajte prvo da cijeli najlon potopi. Kako je tad najlon najčešće jako zategnut dobro je da izvučete par metara iz špule da se marker malo digne i onda opet namotate dok se marker ne spusti do olova što ćete osjetiti na štapu. Zbog ove početne zategnutosti najlona najčešće se rade greške pri prvom markiranju dubine. Nekad trebamo izvući i po metar najlona prije nego što marker krene prema površini i ako tu duljinu zbrojimo sa stvarnim izlaženjem markera imamo veliku grešku koje mnogi nisu ni svjesni. Nakon što izmjerite dubinu marker spustite opet do olova (što ćete osjetiti po štapu), zakvačite najlon za line clip na roli te izvucite van cijeli sistem, gledajući pritom boje ne konusnom najlonu. Po bojama ćete znati na koju ste duljinu zabacili marker i tek onda dubinu ucrtavate na kartu. Kako vam je najlon u line clipu zabacite sistem opet prema istom orijentiru i marker vam pada na mjesto koje ste ucrtali u kartu. Nakon toga marker povlačite po metar ili više te mjerite dubinu do obale. Marker više nije potrebno izvlačiti nakon svakog mjerenja zbog toga što samo promatranjem boje konusnog najlona vidite koliko ste metara privukli te oduzmete od prvotnog zabaca i ucrtavate u mapu po zamišljenoj dužini do obale.

Na mape ne ucrtavate samo dubine i njihove promjene (sprudove, stepenica, platoe i slično) već i svaku promjenu sastava dna (šljunak-mulj), panjeve, travu, pojavljivanje ribe ili njenu aktivnost. Za takvu mapu će vam u početku trebati dosta vremena, ali što ćete više trenirati bit ćete brži i efikasniji no na kraju će se višestruko isplatiti. Markiranje je tehnika koja se konstantno uči, usavršava i unaprjeđuje, ali i nagrađuje svakoga tko u nju uloži truda i vremena.

Nadam se da sam vam barem malo pomogao u usavršavanju ove tehnike no najveći dio posla je na vama, da to usavršite na vodi. Želim vam puno uspjeha i sreće u nadolazećoj sezoni bilo na natjecanjima ili u ribolovu. Bistro.

Mihovil Vudrag

Close Menu
×

Cart