SPORTSKI RIBOLOV

Sportski ribolov predstavlja lov ribe dozvoljenim ribolovačkim priborom i sportskim tehnikama pri čemu se ribolovac pridržava ribolovnih pravila i sportske ribolovačke etike.

Sportski ribolov može biti slatkovodni, morski i podvodni, gde svaka od ovih grupa ima sopstvene discipline. Što se tiče slatkovodnih disciplina najmasovnije su ribolov na plovak, varaličarenje, mušičarenje i lov šarana.

Strast koju osećamo prema sportskom ribolovu nasledili smo od naših predaka koji su hvatanjem ribe obezbeđivali hranu i opstanak svojoj porodici. Na iskopima drevnih naseobina pronađeni su alati i predmeti koji su korišćeni u prastarom ribolovu, čineći preteče ribolovne opreme, a njihova starost procenjuje se na nekoliko hiljada godina. Danas je ribolovačka oprema evoluirala do neverovatnih razmera čineći ribolov sve ugodnijim i efikasnijim.

a

s

Globalno gledano sportski ribolov je danas sve više sportska disciplina i hobi kojim se bavi sve više ljudi i spada u najpopularnije sportove na svetu. Pored zadovoljavanja strasti, bavljenje sportskim ribolovom predstavlja priliku da se bar na trenutak pobegne u neki drugi svet, drugačiji od onog koji svakodnevno živimo. Boravak u prirodi i sedenje kraj vode će nas pripremiti i dati snagu da se izborimo sa svim problemima modernog društva, stresom, gužvama…

Pored zadovoljavanja strasti, bavljenje sportskim ribolovom predstavlja priliku da se bar na trenutak pobegne u neki drugi svet, drugačiji od onog koji svakodnevno živimo. Boravak u prirodi i sedenje kraj vode će nas pripremiti i dati snagu da se izborimo sa svim problemima modernog društva, stresom, gužvama…

Bilo da ste plovkaroš, varaličar, šarandžija ili mušičar – savremeni sportski ribolovac je pre svega ekolog, zaštitnik čovekove okoline, zaštitnik prirode i poznavalac biljnog i životinjskog sveta u našim vodama. Sve to su činioci opšte ribolovačke kulture, biti džentlmen na vodi, poštovati sve kolege po štapu i sve one koji vole i uživaju u prirodi.

Sportski ribolov je naša strast, a da bismo uživali treba nam tako malo: čiste vode, male i velike ribe, oštre udice, dobro društvo i sve ostalo što život i sportski ribolov čini lepim i zabavnim.

s

s

Ova misao najbolje opisuje razvojni put jednog sportskog ribolovca. “Na početku mi je bio cilj što više ribe. Kasnije što veća riba. Danas mi nije bitna ni količina ni veličina ribe. Pecam da bih uživao.”

Bog ne računa dane provedene u ribolovu.

Carp System saranski ribolov
Close Menu
×

Cart